مشخصات تیم ایده آل چیست؟
همۀ ما این جمله مشهور را شنیدهایم که “کار تیمی هر رویایی را به نتیجه میرساند”. از عوامل موفقیت هم هست، از کیفیت های مورد نیاز برای استخدام هم هست. خیلی از شرکت ها هم از کار تیمی برای اجرای فعالیتهای مختلف خود استفاده میکند. افرادی که در گروههای مختلف کنار هم قرار میگیرند تا استراتژی سازمان را پیادهسازی کرده و به یک هدف مشترک برسند. ولی تفاوت واقعی گروه با تیم چیست؟
داشتن تیم ایده آل برای هر مدیری یک آرزو است که او را به اهداف متعالی سازمانی خواهد رساند. ساختن یک تیم قوی و موثر یک مبارزۀ همهجانبه است که بسیاری در ایجاد آن نقش دارند.
هدف از تشکیل تیم چیست؟
قبل از اینکه به خصوصیات یک تیم ایده آل بپردازیم باید هدف از تشکیل تیم در سازمان را بدانیم. کار تیمی به معنای سریعتر به انجام رساندن کارها نیست. بلکه کار تیمی فعالیتی است که باعث بهبود بهرهوری میشود.
استفاده از مهارتهای تمامی اعضای تیم موجب میشود تا کسب و کار فرصت بهتری برای استراتژی خود داشته باشد. همکاری در تیمها، انگیزۀ افراد را تقویت کرده و موجب ارتقا نقاط قوت و برطرف شدن نقاط ضعف میشود. کار تیمی بیش از هر چیزی موجب تقویت یادگیری در اعضا شده و مهارتهای نرم افراد را بهبود میدهد.
تیم، گروهی از افراد است که برای رسیدن به یک هدف مشخص با هم همکاری میکنند و به هم اعتماد دارند!
منظور از تیم ایده آل چیست؟
همۀ ما در طول فعالیتهای کاری، تیمهای زیادی را دیدهایم یا در آنها عضویت داشتهایم. برخی از خصوصیاتی هستند که به تیم کمک میکنند تا اعضا با تلاش بیشتری به سمت اهداف کسب و کاری حرکت کنند:
- رفاقت در کل تیم؛
- احترام متقابل بین اعضای تیم؛
- گوش دادن فعالانه در تیم به صحبتهای یکدیگر؛
- سازگاری با تغییرات؛
- ارتباط موثر در هر بخش؛
- حل مسئله بهصورت هوشمندانه؛
- مشارکت در تصمیمگیریها؛
- حل سریع تعارضات؛
- پذیرش مسئولیت اشتباهات؛
- استقبال از بازخوردها برای بهتر عمل کردن.
اگر برخی از خصوصیات فوق در تیم فعلی شما وجود ندارد، نگران نشوید؛ زیرا همه تیمها از اول کامل نیستد. ساخت تیم ایده آل نیاز به گذر زمان و ایجاد تجارب مشترک دارد.
7 خصیصه کلیدی برای داشتن تیم ایده آل
داشتن تیم ایده آل آرزوی هر کسب و کاری است، زیرا امکان رشد و توسعه سریع را در اختیار آنان میگذارد. ویژگیهای زیر نقش مهمی در ساخت تیمی توانمند دارد که با سرعت مناسب به اهداف دست پیدا میکنند:
1- رهبری شفاف
تیمهای موفق دارای رهبری موثر هستند که موجب اتحاد تیمی بین اعضا میشود. رهبران نقش کلیدی در تقویت انگیزه و تمرکز دارند و با راهنمایی خود به تیم جهتدهی میکنند. تیم ایده آل ممکن است از رهبری ثابت استفاده کند یا نقش رهبری در بین اعضا بچرخد. اینکه تکتک اعضا فرصت رهبری داشته باشد حس مسئولیتپذیری را در تیم تقویت خواهد کرد.
2- اهداف تعریف شده
تیمهای ایده آل، اهداف مشخصی دارند. اعضای تیم زمانی به سازمان متعهد خواهند شد که مسئولیتها یا وظایف مشخصی برای برآورده کردن اهداف داشته باشند. تعریف نقشهای مختلف در تیم به اعضا کمک میکند تا برنامهریزی دقیقی برای دسترسی به چشمانداز سازمانی داشته باشند. تیم ایده آل همیشه معیارهای مشخصی برای اندازهگیری میزان موفقیت دارد. این معیارها کمک زیادی به بهبود بهرهوری تیم خواهند کرد.
3- نقشهای مشخص در تیم ایده آل
همانطور که در تیمسازی به روش بلبین گفتیم، هر عضو باید در تیم براساس تیپ شخصیتی خود نقش مشخصی را بپذیرد و وظایفی را انجام دهد که به تیم ایده آل برای رسیدن به اهداف کمک کند.
تعیین نقش در تیم برعهده رهبر است یا در جلسات هماندیشی تمامی اعضا، نقشها را به بررسی کرده و آن را به توانمندترین فرد در آن زمینه واگذار میکنند.
در کسب و کارهای نوآور و استارتاپها یک رهبر همان بنیانگذار و موسس کسب و کار است، وظیفه انتخاب اعضای تیم با او است. مدیر براساس نقشهایی که تعریف کرده است، افراد توانمند و مستعد را به تیم اضافه کرده و انتظارات خود را با آنها در میان میگذارد.
4- ارتباط باز
تیم ایده آل بر پایه ارتباطات شکل میگیرد. ارتباطات باز (Open Communication) به اعضا اجازه میدهد تا دربارۀ ایدههای خود صحبت کرده و نظراتشان را با سایر اعضای تیم به اشتراک بگذارند. تیمهای ایده آل از افکار و نظرات متنوع استقبال میکنند و با کمک تفکر خلاق، مشکلات را به شیوههای نوآورانهای حل میکنند.
ارتباط موثر (Effective Communication) شامل گوش دادن فعال است. جای که اعضا تلاش آگاهانهای برای شنیدن ایدههای همتیمیهای خود انجام میدهند. این ویژگی به تیمهای ایده آل اجازه میدهد تا دانش خود را به اشتراک گذاشته و ایدههای جدیدی را آزمایش کنند.
5- همکاری در تیم ایده آل
تیمها موفق نمیشوند، اگر با یکدیگر همکاری نداشته باشند. تیم ایده آل برای تکمیل وظایف خود و دستیابی به اهداف جمعی بر همکاری متکی است. همکاری شامل کمکهای موثر در هنگام بروز مشکلات و به اشتراکگذاری پیشنهادها با یکدیگر است.
همکاری اعضای تیم با یکدیگر به آنها این اطمینان را میدهد که بر روی وظایف درستی در حال کار هستند و به نتایج برنامهریزیشده خواهند رسید. کار مشترک موجب افزایش نوآوری از طریق تبادل ایدهها و تخصص جمعی خواهد شد.
6- اعتماد
نقطۀ تمایز یک تیم ایده آل با سایر تیمها اعتماد اعضا به یکدیگر است. تیمهایی که درجه بالایی از اعتماد در بین اعضای آنها وجود دارد، شانس بیشتری برای موفقیت دارند. اعتماد، ارتباطات باز را تقویت کرده و به حل مشکل و افزایش همکاری منجر میشود. تیمهای موفق، از راهکارهای گوناگونی برای تقویت اعتماد در بین خود استفاده میکنند.
7- حل تعارض
تیمهای موفق، روشهای موثری برای حل تعارضات بین اعضای خود دارند. در هنگام اختلاف اعضای آنها با یکدیگر با آرامش صحبت کرده و به عقاید یکدیگر احترام میگذارند و بر روی یافتن روشی دموکراتیک برای حل تعارض، تمرکز میکنند.
تمرین و ممارست در حل تعارض به آنها کمک میکند تا به نظرات مخالف گوش کنند و راهحلهایی بیابند که نیازهای تمام اعضای گروه را برآورده میکند. در تیمهای ایده آل، اختلافات را ابزاری برای بهبود استراتژی تصمیمگیری و حل مشکلات میدانند. بوجود آمدن تعارض یکی از نشانه های تیم بهرهور است. تیمی که بین آنها اعتماد وجود دارد، باید به تعارض بخورند تا به مرحله بعد حرکت کنند.
نکاتی برای داشتن یک تیم ایده آل
اگر به دنبال بهبود اثربخشی در تیم هستید، توجه به نکات زیر ضروری است:
- با هم تصمیم بگیرید: دستیابی به تصمیمات جمعی به تضمین اثربخشی در یک تیم کمک میکند؛
- انتقاد سازنده داشته باشید: داشتن فرآیندهای واضح برای انتقاد به موفقیت تیمی منجر خواهد شد. یک تیم ایده آل به دنبال راهکارهایی برای ارائه بازخورد موثر با سایر اعضای تیم است؛
- موفقیتها را جشن بگیرید: تیمهایی که دارای شفافیت و سلامت سازمانی هستند و عملکرد یکدیگر را به خوبی زیر نظر دارند، موفقیتها را شناسایی کرده و با جشن گرفتن آنها، انگیزه را در اعضای تیم تقویت میکنند؛
- جلسات طوفان فکری داشته باشید: تیم ایده آل با همفکری یکدیگر راهکارهایی برای مسائل کاری پیدا میکنند. در جلسات طوفان فکری، دیدگاههای متنوعتر و با خلاقیت بیشتری در بین اعضا مطرح میشود؛
- فرهنگ سازمانی را تقویت کنید: اعضای تیم با تکیه بر هنجارهای مثبت و سازنده در فرهنگ سازمانی، به سایر اعضا نیز سیگنالی برای توجه به این موضوعات میفرستند؛
- سازماندهی کنید و پویا باشید: تیمهای با عملکرد بالا، توانایی سازماندهی دارند. آنها با پویایی در کمترین زمان، بهترین راهکارها را برای مشکلات مییابند.
سخن پایانی
آن چیزی که برای یک تیم کار میکند ممکن است باعث شکست تیم دیگری شود. تیم ایده آل تلاش دارد تا با تفکر خلاقانه به دنبال یافتن راهکارهایی متفاوت برای حل چالشهای پیشرو باشد. داشتن تیمی ایدهآل، آرزوی هر کسب و کاری است زیرا رشد و توسعه را به همراه میآورد.
دیدگاهتان را بنویسید